Dela nyhet
VM 1938 med 4 spelare från IK Sleipner
14 jun 2018 0 kommentarer
När 7 av 8 mål gjordes av Sleipnerspelare i kvartsfinalen i VM 1938
Nu när VM i fotboll drar igång i Ryssland för 21: a gången, tänkte vi backa bandet 80 år. 1938 spelades det tredje världsmästerskapet i fotboll i Frankrike. Sverige hade kvalat in som ett av 16 lag efter segrar mot Estland och Finland i kvalgruppen. Det var oroligt ute i världen och ett världskrig låg och väntade. Spanien uteblev p.g.a. inbördeskrig och Argentina och Uruguay bojkottade spelen. Som kuriosa kan nämnas att Sverige som första nation någonsin färdades med flyg till ett mästerskap.
Sveriges VM-trupp hade stort inslag av spelare från Svenska Mästarna IK Sleipner. Tränare för Sverige var ungraren Jozef Nagy, som i början av 1920-talet varit verksam i IK Sleipner och även varit landslagstränare både i OS 1924 och i VM 1934. Och förutom Tore Keller, som varit landslagsman sedan 1924, var Harry Andersson, Gustav "Gutta" Wetterström och hårdföre Arne ”Monka” Linderholm med. Och det kunde varit flera. Utöver dessa fyra skulle även Sven Unger varit med. Unger, som när guldet säkrades i den sista matchen mot AIK på Råsunda, råkade ut för ett benbrott. Sven Unger ansågs som Sveriges bästa ytterhalv och hade under våren varit med i träningsmatchen Landslaget-Charlton. I den matchen hade även de fyra klubbkompisarna varit med. Dessutom fanns även ytterhalven Bernt "Gobben" Öhrström med som ombytt reserv, men han fick aldrig någon speltid i matchen. Även "Gobben" bröt benet i Sleipners näst sista allsvenska match för säsongen och kunde inte ställa upp i VM.
Spelformatet var precis som i Italien fyra år tidigare, då sexton lag lottades in i en utslagstävling. Sverige hade lottats att möta Österrike i sin åttondelsfinal. Men Österrike hade under våren annekterats av Tyskland och FIFA fick snart ett officiellt brev från nazistregimen att ”Österrike inte längre existerade”. FIFA vände sig till England och erbjöd dem att överta platsen, men de avböjde.
Så resultatet blev att Sverige vann åttondelsfinalen på walkover och man ställdes mot Kuba i kvartsfinalen.
Kuba hade skrällt i sin åttondelsfinal genom att vinna mot Rumänien efter omspel. Men mot Sverige hade man inte mycket att sätta emot. Till matchen mot Kuba, som spelades i på Stade du Fort Carré i Antibes, hade tränare Josef Nagy tagit ut tre spelare från IK Sleipner, Harry Andersson, Tore Keller och Gustav Wetterström. Planen var mjuk och slipprig efter att det regnat natten innan matchen. Det passade tydligen debutanten från Sleipner Harry Andersson utmärkt. Den dåvarande möbelförsäljaren och blivande konstapeln öppnade målskyttet i den 9:e minuten. Gustav "Gutta" Wetterström spädde på målskyttet med ett äkta hattrick, med mål i 22:e, 37:e och 44:e minuten.
Svenskarna verkade säkra på segern och slog av på takten i andra halvlek, men sista tio minuterna så lossnade målskyttet igen. Tore Keller gjorde 5-0 i 80:e minuten. Harry Andersson 6-0 i 81:e minuten, Arne Nyberg (IFK Göteborg) 7-0 i 84:e minuten. Till sist nätade Harry Andersson för tredje gången i 89:e minuten och smeknamnet "Kuba-Harry" var fött.
Slutresultatet blev alltså 8-0. Och sju av dessa åtta mål hade gjorts av Sleipner-spelare!
Det är ännu idag den största segern i VM-fotbollens utslagsmatcher. I gruppspelsmatcher har segermarginalen tre gånger varit större med 9 mål. Segrare i dessa matcher var Ungern som vann mot El Salvador med 10-1 (1982) och mot Sydkorea med 9-0 (1954) samt Jugoslavien som vann mot Zaire med 9-0 (1974).
Gustav Wetterström och Harry Andersson, som gjorde var sitt hattrick 1938, är de enda svenskar som gjort hattrick i en VM-slutspelsmatch.
Dessutom gjordes mål nummer 200 i VM:s historia av Harry Andersson.
Den franske journalisten Emmanuel Gambardella slog ihop skrivmaskinen när Tore Keller gjorde 5-0 i 80:e min och sa:
- Upp till fem mål är det journalistik - efter det ingenting annat än statistik!
Vi ser fram mot ett lika målrikt VM för Sveriges del 2018…
IK Sleipners Historikgrupp
Läs mer om VM 1938 under fliken Historia/ VM i Frankrike 1938 >>
Kommentarer