Dela nyhet
Sleipnerrevyn
27 feb 2019 0 kommentarer
Många år innan TV:n gjorde sitt intåg i våra vardagsrum, så roade sig det svenska folket med bio, teater och revyer. I Norrköping var i många år Sleipnerrevyn i dess olika former ett trevligt återkommande inslag. Lika trevligt som Revyn var för Norrköpingsborna, lika viktig var den för Sleipners ekonomi. Varje år drog den in välkomnande tusenlappar till klubben och precis då som nu var ju ekonomin mer eller mindre ansträngd.
Allt började egentligen med julfester och enkla cabaréer under 30-talet. För regiskapet av dessa cabaréer stod Erik Keller och till sin hjälp hade han aktiva spelare från Sleipner som agerade aktörer. En av dessa cabaréer var ”Alla tiders” 1937. I början på 40-talet hade Sleipner en egen enmansorkester i form av Erik Svensson på dragspel.
I slutet av 40-talet kom så Revyerna av lite större dignitet igång. Klubben hade varje år Lilljul i Folkets hus och då var ett ypperligt tillfälle att repetera kommande års revy. Själva Revyerna krävde dock lite mer utrymme och dom hölls på Folkborgen och drog ca 1000 personer.
Åtskilliga timmar lades ner av Revymakarna varje år. Man hittade på och skrev revynummer, sydde kostymer och gjorde egna scendekorationer och satte ihop text- och musikarrangemang. Regi stod oftast Lasse ”Svarvarn” Bergström, Stigga Ringqvist, Sture ”Murre” Dahlqvist och Elsy Andersson för genom åren. Kapellmästare och musikarrangör var Stig Awerstedt och hans orkester. Och många var de aktörer som underhöll. Bland annat hade revyn två egna primadonnor i Elsy Andersson och Gun-Britt Österlund.
Läs mer och se bilder på sidan Sleipnerrevyn under fliken Historia i menyn till vänster.
IK Sleipners historikgrupp
Kommentarer