Dela nyhet
IK Sleipners Jultidning
22 dec 2020 1 kommentar
För hundra år sedan, långt innan internets inträde, förmedlades information om IK Sleipner via medlemstidningar. Klubben började ge ut medlemstidningar 1920 och gav ut i stort sett ett nummer varje månad. Tidningarna innehöll allt från nyheter, presentation av spelare, historier och andra diverse läsvärda artiklar.
Efter 20-årsfesten i april, under jubileumsåret 1923 insomnade dock medlemstidningen. Men på ett styrelsesammanträde i årets elfte timme beslutades det att ge ut ett Julnummer istället, med sammanfattning av årets händelser och tankar om framtiden. Jultidningen utgavs sedan under några år framöver och gav ett extra tillskott till kassan i form av annonser i tidningen. Även medlemstidningen återuppstod under några år på slutet av 1920-talet.
1925 skrev redaktör Einar Olsson följande i Jultidningen, vilket skulle kunna passa in även så här 95 år senare…
”Ytterligare ett år har i det närmaste flytt och ytterligare ett år har vår kära klubb lagt till det förflutna, ett år varunder glädjebägaren ej alltid varit fylld till randen utan delvis i botten belagd med malört. Segrar har inristats i vår klubb men även motgångar har våra färger fått ristat, men dylika äro till för att övervinnas och så även inom vår idrottsklubb.”…
”Klubbkamrater, kom därför ihåg att då vi inom kort tid går att börja ett nytt arbetsår, vi börja detta från första stund med en gemensam önskan att varje medlem, aktiv eller passiv, efter sin förmåga bjuder till att höja Idrottsklubben Sleipners namn mot nya mål och nya segrar.”
1925 skrev också legendariske ledaren Sven ”Fiskarn” Jonsson i Jultidningen om brottningen i klubben. ”Av de brottare som utmärkt sig särskilt under säsongen är i lättviktsklassen John Olofsson samt i A-klassen Ivar Johansson. Dessa är för närvaro klubbens bästa män och kommer säkerligen höra talas om sig. Bägge hava de stora förutsättningar att gå upp i den fruktade svenska elitklassen. Den som lever får se!
God Jul!”
Och hur rätt hade inte den gode ”Fiskarn”. Ivar Johansson blev en av Sveriges framgångsrikaste idrottsmän med bl.a. tre OS-guld i brottning (två st 1932 i Los Angeles och ett 1936 i Berlin), tilldelad Bragdguldet 1932 och ett otal andra vinster och utmärkelser.
Även i tidningens ”Grötrim” detta år var Ivar omnämnd med en profetia som slog in:
”Ivar Johansson, vår brottare, tippad av många
att vid kommande spel, guldmedalj fånga.”
Ytterligare axplock från jultidningarnas ”Grötrim”:
”Att spela fotboll tycker Keller är en fröjd,
vinnes sedan matchen – då är han alltid nöjd.”
”Kuta ofta hojtar och skäller
om ej grabbarna lägger manken till då det gäller.”
”Evert är en bussig grabb
spelar flitigt utan gnabb”.
”Alltid glad och sällan butter
är vår medlem Elis Utter”.
”Plåtis som ytter spelat sen nittonhundranio
fuskar ej i dans och går sällan på bio.”
”Önskan vår för nästa år
blir att Sleipner framåt går.”
I Jultidningen 1927 handlar en artikel om ISHOCKEY - FRAMTIDSSPELET. ”Bandysporten har förlorat intresset hos publiken. Ett nytt spel synes få fast grepp och detta heter ishockey och det är ej utan att krafter äro igång inom klubben att orientera läge och möjligheter för sakens vidare utveckling. Frågorna om vad ishockey egentligen är och huru spelet tillgår, huserar vilt, varför vi härnedan övergå till en lättare instruktion i ishockey. Nu under julvilan gives tillfälle att förkovra Eder och låt oss resonera och diskutera ishockey vid mötet kring den varma glöggen.”
Spelregler:
Ishockey spelas på is av två lag om sex spelare på skridskor.
Varje spelare skall vara försedd med en klubba, med vilken han spelar en puck på eller utefter isen med avsikt att för sitt lag göra mål på motståndarna.
Spelet pågår under en fastställd tidsrymd och det lag som gör de flesta målen, blir segrare. En skiljedomare övervakar spelet och spelreglernas efterlevnad med biträde av måldomare och tidtagare.
Läs mer om ishockeyns spelregler 1927 >>
De första trevarna att införa ishockeyn i Norrköping gjordes sedan 1934 av IK Sleipners Einar Ohlsson, som var en varm anhängare av sporten. Efter en match med Sleipners bandylag mot Södertälje IF detta år, gjorde laget från kringlornas stad en uppvisningsmatch i hur ishockeyn spelades.
Det dröjde dock ännu till 1938 innan Sleipner bjöd ner AIK och Traneberg som spelade en träningsmatch inför 964 åskådare. Innan matchen höll Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anton Johansson ett föredrag för publiken om ishockeyns regler och dess historia.
Den verkliga premiären för ett Norrköpingslags del ägde rum den 7/1 1938 mellan Sleipner och Hammarby. En match som vanns av Hammarby med 5-2 inför 373 personer i det kalla vädret Idrottsparken (-15 grader).
1940 spelades Östergötlands första DM i ishockey. I finalen ställdes IKS mot ärkerivalen IFK Norrköping och efter fint spel vann Sleipner med klara siffrorna 4-0. Sven "Bubbla" Andersson var rinkens kung och han stod själv för tre av de fyra fullträffarna.
Läs mer om ishockeyn i IK Sleipner här >>
Till sist vill IK Sleipners Historikgrupp önska God Jul med följande Julhälsning från Sleipners Jultidning 1923:
Julen, Julen är nu inne
denna högtids gyllene tid
då man innerst gläds i sinne,
över stundens fröjd och frid
Tiderna, de dystra, tunga,
dock satt prägel här och var
och bland människor, gamla, unga,
nöden lämnat spåren kvar.
Innerligt därför vi önska
bättre tider, lycka god,
och må städse hos Er grönska,
levnadsglädje och friskt mod.
IK Sleipners historikgrupp
Kommentarer
Åke Lewander 25 dec 2020
Kul med hockeyhistoria. En bit som borde varit med tycker jag:
I slutet av 50-talet överraskade IKS med att knyta tre allsvenska spelare till klubben.
Egon 'Svitas' Hillgren, Clarence Karlsson och Runar 'Kiosken' Söderström från Gävle Godtemplare, GGIK.
De tre, tillsammans med evigt närvarande nr 2 Göran Österberg och bl a Lennart Strid, Arne Hultberg och mv Lasse Andersson, åstadkom ett skapligt lyft för IKS, men på något sätt kom IFK ofta tillbaka efter halva säsongen när bl a Torbjörn Jonsson och Zamora kom in efter fotbollens slut och hamnade ofta före i tabellen.
Svitas var först i stan med slagskott, som jag minns det.
Mitt starkaste minne var nog en match mot tyska Riessersee när Kiosken satte in en våldsam tackling på en motståndare mot sargen bakom IKS-målet. Det borde varit 'charging' för han tog lång sats och skickade den stackars tysken in i sargen, som på den tiden var en kompakt palissad av kärnvirke, inte dagens fjädrande plastsarger. Kanske någon har flera minnen från iskalla matcher när varmkorv med bröd kostade 65 öre ochTranås AIF oftast var i topp av serien?