Dela nyhet
I backspegeln: Vinteridrotter i Sleipner
24 dec 2021 0 kommentarer
IK Sleipners Historikgrupp önskar God Jul med lite läsning om gångna tider i IK Sleipner. Denna gång handlar det om vinteridrotter som utövades i klubben när förra seklet var ungt.
IK Sleipners Historikgrupp
Berra, Benka, Awa, Kaka, Jatte
*
IK Sleipner bildades som bekant i april 1903. Under klubbens första år anordnades ett flertal tävlingar i allmän idrott och en del fotbollsmatcher.
Bredvid den allmänna idrotten fanns ytterligare en gren som redan då låg klubben varmt om hjärtat och det var skridskosporten. Det fanns en tid då denna sport helt dominerades av klubben och dess representanter, vilkas namn alltid sågs överst i prislistorna. Tider och resultat var utmärkta och många av Sleipners medlemmar innehade rekord inom distriktet.
Redan 1905 hade Sleipner representanter från skridskosektionen (hastighetsåkning samt konståkning) med i stortävlingar. Einar Olsson och Oskar Andersson placerade sig högt uppe i prislistorna på 500 meter, 1 500 meter och 5 000 meter i Norrköpings Skridskosällskaps tävlingar i hastighetsåkning.
1906-07 fick skridskosektionen ett storartat uppsving. Det var en intensiv hårdträning, och speciellt då de s.k. poängtävlingarna på klubbkvällarna, som gav resultat. Poängtävlingarna kördes i form av serier och bl.a. belönades de främsta åkarna med priser i form av såväl rörskridskor som sträckskridskor.
1908-09 började framgångarna komma. Vid distriktsmästerskapen 1908 hamnade både Birger Qvick och Severin Friström på prispallen i hastighetsåkning.
1909 blev Edvin Andersson distriktsmästare i hastighetsåkning efter att ha vunnit 500 meter på 50 sekunder (nytt östgötarekord), 1 500 meter på 2.43,10 samt 10 000 meter på 20.37,8. Han vann även den av klubben uppsatta vandringspokalen på 5 insamlade poäng. Aron Aronsson vann 5 000 meter vid samma tävling på tiden 9,55,8 och även Birger Qvick och Georg Ledberg gjorde goda insatser.
1910 upprepade Edvin Andersson sin bedrift i DM och segrade på 500 meter och 1 500 meter. Herbert Nordkvist hamnade överst på pallen på distansen 10 000 meter i samma tävling på tiden 19.44,4. Herbert Nordkvist kom även trea vid Svenska Mästerskapen i Falun detta år.
Herbert Nordkvist titulerade sig även Distriktsmästare 1911 i hastighetsåkning.
Vår störste fotbollsspelare Tore Keller åkte 1923 5 000 meter på vanliga rörskidskor på tiden 12.11,7.
Även konståkningen var en framgångsrik gren i IK Sleipner vid den här tiden med flera DM-titlar. Gustaf Norstedt blev distriktsmästare i konståkning på 133 poäng 1909 och erövrade sedan flera distriktsmästerskap åt klubben de kommande åren. Han var även med att vid ett flertal tillfällen representera Östergötland vid Vinterspelen mot Småland.
Även på damsidan har vi distriktsmästare i konståkning. 1914 vann Sleipners Greta Hellström sitt första DM. Hon är den hittills enda kvinnliga utövare som vunnit individuellt distriktsmästerskap för klubben.
Även lagsporter på skridskor, som bandy och ishockey, kom på klubbens program lite senare.
1917 beslutade IK Sleipner att inköpa bandyklubbor och sälja till egna spelare till reducerat pris. Bandysporten i IK Sleipner började så smått att blomma redan 1919, då bl.a. Sven "Fiskarn" Jonsson och Vigor "Kuta" Lindberg härjade med motståndarna. Men den allra första tiden gav inte några större framgångar och det var först ett stycke in på 1920-talet, när spelare som Gösta Hagström, "Avva-Nisse" och "Bandy-Jana" kom med, som framgångarna började. Första Distriktmästerskapet spelades hem 1923. Bandyn stod sedan på klubbens program 20 år framåt med spel i högsta serien som höjdpunkt några år under 1930-talet.
(läs mer på https://www.iksleipner.se/iksleipner/sida/63347/bandy)
De första trevarna att införa ishockeyn i Norrköping gjordes redan 1934 av IK Sleipners Einar Ohlsson, som var en varm anhängare av sporten. Efter en match med Sleipners bandylag mot Södertälje IF detta år, gjorde laget från kringlornas stad en uppvisningsmatch i hur ishockeyn spelades.
Det dröjde dock ännu till 1938 innan Sleipner bjöd ner AIK och Traneberg som spelade en träningsmatch inför 964 åskådare. Innan matchen höll Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anton Johansson ett föredrag för publiken om ishockeyns regler och dess historia.
Den verkliga premiären för ett Norrköpingslags del ägde rum den 7/1 1938 mellan Sleipner och Hammarby.
(läs mer på https://www.iksleipner.se/iksleipner/sida/63349/ishockey)
Kommentarer