Dela nyhet
”Rubba”- målskytten som skadades vid 25 års ålder
16 feb 2022 0 kommentarer
Rupert ”Rubba” Andersson var Sleipnerstjärnan och den stora målskytten på slutet av 1920-talet och början av 1930-talet, som fick sin karriär abrupt avslutad efter en svår knäskada vid 25 års ålder när han krockade med målvakten i matchen mot BK Derby i Linköping.
Han spelade en landskamp, 28 juli 1929 mot Lettland, och gjorde då tre mål i storsegern med 10-0. Hans målsnitt i landslagssammanhang är därmed svårt att slå, 3 mål/match.
”Rubba” debuterade i IK Sleipners A-lag i Allsvenskan redan 1926. Den då 17-årige ynglingen ersatte skadade John Dahlskog i en match mot IFK Norrköping. På 101 matcher under åtta säsonger gjorde han 63 mål. Även det ett svårslaget målsnitt på 0,62 mål/match.
Han var även ofta framträdande när Sleipner mötte internationellt motstånd från Europas fotbollssocitet. När Sleipner 1929 vann med 2-1 mot österrikiska fotbollsartisterna Austria Wien var ”Rubba” målskytt. "Sleipners innertrio Keller, "Rubba" Andersson, och "Becka" Flisberg gjorde en grann match. Mera behöver man strängt taget inte säga. Det behövdes en så fenomenal centerhalv som Kurz och ett så gott bakre försvar som Austrias för att stoppa denna trio.
1930 mötte Sleipner den holländska storklubben PSV Eindhoven i en match som slutade 4-4. Tremålsskytt i matchen var kedjans bäste man ”Rubba” Andersson, som gjorde ”the hat trick”.
17 juli 1931 var Tore Keller och ”Rubba” Andersson de bästa för dagen i Sleipners segermatch med 2-1 mot italienska storlaget FC Milan. ”Rubba” låg bakom straffen, som Keller satte till 1-0, när han blev ”krockad två meter framför öppet mål”.
1932 blev det förlust mot engelska proffslaget Birmingham City med 2-8. Bäst i Sleipner lyckades dock Rupert "Rubba" Andersson som gjorde lagets bägge mål.
1933 besegrades sensationellt Fulham FC på Idrottsparken med 3-2 i "en grann match". Målskyttar: Keller, Rupert Andersson och Curt Hjelm.
I maj 1932 kan man läsa i Svenska Dagbladet efter matchen mot AIK att ”Centern Rupert Andersson är en intressant typ. Det är inte endast till det yttre, som den stabile Sleipnercentern påminner om Arsenalbekantingen Lambert. Hans första halvlek var briljant och Keller kan knappast få någon, som är mera lämpad att utnyttja alla de målchanser han skapar med sina beräknade långbollar framåt. Sleipners mål var grant. Keller ledde förstås upp anfallet och slog en höjdboll in mellan backarna. Rupert Andersson rusade till, trängdes hårt men sköt obevekligt i vänstra stolpens insida.”
1933 hade Sleipner anlitat den engelske tränare Jack Peacock för att försöka klättra lite från det bekymmerliga läget i tabellen. I Svenska Dagbladet i april 1933 uttryckte sig den engelske tränaren om läget i laget: ”Spelarmaterialet är gott och jag måste beundra pojkarnas ambition och goda vilja under träningen. Av de enskilda spelarna vill jag egentligen inte framhålla någon särskild, men jag kan ju ej undgå att nämna Keller och ”Rubba” Andersson. Av dessa håller jag mest på ”Rubba”, som jag anser vara ett ämne till en verklig storspelare. Hans insats i söndagens match mot AIK var ypperlig. I första halvtid var han absolut bäste man på plan. Håller han sin nuvarande form, borde han vara given landslagskanditat.”
Trots engelsk tränare trillade Sleipner ur Allsvenskan våren 1933. Men efter serieseger i division 2 blev det åter spel i Allsvenskan efter kvalseger mot Brage. Tyvärr kunde inte målsprutan ”Rubba” Andersson inte medverka varken i kvalmatcherna eller kommande år i Allsvenskan. Han hade just kommit tillbaka efter en svår halsoperation och i sista seriematchen mot Derby på annandag pingst den 21 maj råkade han ut för ännu en svår olycka. Redan efter 10 minuter blev han svårt justerad efter en kollision med Derbys målvakt. Skadan, en brusten ledkapsel i ena knät, var mycket svårartad och han opererades på Norrköpings lasarett den 25 maj.
Efter detta kunde ”Rubba” aldrig spela fotboll igen. Manager ”Fiskarn” Jonsson var bedrövad efter beskedet. I DN sa han: ” Vi ha förlorat centern ”Rubba” Andersson. Han är borta för all fotboll för all framtid. Jag är glad om han kan sköta sina dagliga gärningar i framtiden, så pass svår är skadan. - - -”Rubba” hade en ovanligt lovande fotbollsframtid för sig och stod just nu på höjden av sitt kunnande när han blev justerad ”för alltid”.
Rupert Andersson var även duktig i bandy. Där spelade han, liksom i fotbollen, som center tillsammans med Tore Keller som vänsterinner och tillsammans med andra stora bandyprofiler i IKS som Arvid ”Avva-Nisse” Nilsson och Sven ”Bandy-Jana” Jansson. Med Rubba i laget vann man DM både 1926 och 1932 och säsongen 1931/32 var ”Rubba med om att spela upp Sleipner i Allsvenskan.
Efter den tragiska skadan kunde ”Rubba” inte längre spela vare sig fotboll eller bandy. Istället blev han en framgångsrik schackspelare.
Fakta Rupert ”Rubba” Andersson :
Född 28 februari 1909
Död: 3 februari 1983
Spelare i IK Sleipner 1926-1934
101 seriematcher – 63 mål
1 landskamp – 3 mål (Lettland, 10-0, 1929-07-29)
Allsvenskt brons 1928/29
Lilla Silver 1929/30
Se bildgalleri och tidningsurklipp >>
IK Sleipners Historikgrupp
Kommentarer