Dela nyhet
I backspegeln: IK Sleipner och AIK
26 dec 2023 0 kommentarer
Sleipners Historikgrupp har kikat lite i backspegeln när det gäller vårt förhållande till storklubben AIK från Stockholm. Förutom att våra vägar korsats på fotbollsplanen ett antal gånger (44 gånger enl. AIKs statistikdatabas), främst under första halvan av förra seklet, så har flera spelare med historia i Sleipner spelat i AIKs svarta tröja. Till och med Sleipners mest meriterade spelare Tore Keller har nätat i AIKs dress, vilket vi återkommer till…
*
Vårt första möte med AIK var 1908. Det var det året Sleipner nådde sin första stora framgång, fem år efter bildandet. Östergötlands första Distriktsmästerskap spelades hem och vi deltog för första gången i tävlingen om Svenska Mästerskapet. I första omgången besegrades IFK Kalmar och den 22 september stod så det då så fruktade AIK för motståndet på Idrottsparken i Norrköping. Den spännande matchen slutade med en 1-0 vinst för Sleipner och målskytten Einar ”Kotte” Olofsson blev något av en klubbhjälte efter den bravaden. Det innebar ett avancemang till semifinal mot IFK Göteborg, men segern hade kostat på. Både ”Kotte”, ”Gammel-Kuta” och Ernst Johansson åkte på skador och flera andra hade svårigheter att åka med ner till Göteborg. Så ordförande Edvin Eriksson fick springa runt på stan för att över huvud taget få ihop till ett fullt lag. Kanske inte så konstigt att det blev förlust med 0-10…
Nästa möte med AIK skulle dröja till 1920. Åter var det möte i SM-slutspelet. Efter att ha besegrat ärkerivalerna IFK med 4-0 i första omgången stod AIK för motståndet i Stockholm. AIK var favoriter, men Sleipner gjorde en stark insats och lyckades nå 1-1 efter mål av ”Bebbe” Appelskog. Och detta trots att man missade en straffspark genom Edlund, som sköt över samtidigt som han sparkade i marken och justerade sig…
I omspelet i Norrköping blev en stor Sleipnertriumf. Efter 3 mål av ”Dava-Pe” och 2 mål av ”Bebbe” Appelskog besegrades ett reservbetonat Stockholmslag med 5-1. Sleipner slog sedan IFK Uddevalla i semifinalen, men fick se sig slagna av Djurgården i finalen.
AIK och Sleipner möttes sedan med blandade resultat under två säsonger i Svenska Serien Östra under åren 1922-1924. Hösten 1924 startade så Allsvenskan i fotboll och lagen kom att mötas 32 gånger i allsvenskan innan Sleipner trillade ur 1941.
AIK var också, tillsammans med Örgryte IS och KB Köpenhamn, inbjudna till Sleipners Jubileumsturnering 1928, då klubben firade 25-årsjubileum.
För Sleipners del var ju höjdpunkten givetvis säsongen 1937/38 då man vann SM-guld. Guldrivalen AIK besegrades hemma med 3-0 och i returmatchen på Råsunda, som var den sista för säsongen, var Sleipner redan klara seriesegrare och därmed Svenska Mästare. Innan matchen uppvaktades man med blommor av AIKs ordförande Ulrich Salcow.
Senast lagen drabbade samman var i en vänskapsmatch 1981 på Idrottsparkens grusplan. Sleipner, då i division 2 (dåvarande näst högsta serien efter Allsvenskan), vann med 2-1 över allsvenska AIK. Sanny Åslund gav AIK ledningen i inledningen av matchen. Men Sleipners färöiska spelare Abraham Hansen blev så fälld av Sven ”Dala” Dahlkvist och Hasse Holmertz kunde kvittera på den efterföljande straffsparken. Avgörandet kom sedan av Magnus Crifält som sköt in segermålet via en försvarsspelare i krysset bakom en helt chanslös Bernt Ljung i AIK-målet.
Sleipnertränaren Ronny ”Geson” Gunnarsson var förstås nöjd och tidningarna berömde Crifält, Holmertz och Mikael Freberg på mitten samt Per-Erik Jonsson i anfallet. I försvaret fick Lasse Hagelin och Thomas Sundgren omnämnande tillsammans med Sleipners andra inslag från Färöarna, John Jarnskor, som fullständigt raderade ut AIKs duktiga ytter Ove Rübsamen. I AIK fick bara ”Dala” Dahlkvist och Göran Göransson (bäst i AIK) godkänt av tränare Rolf Zetterlund.
*
Under årens lopp har även några spelare figurerat i de bägge lagen. Tore Keller hade flera vänner i AIK, dels efter alla möten i Allsvenskan och även i landskamper tillsammans med AIK:are i bl.a. OS 1924, VM 1934 och VM 1938. Som vi nämnt tidigare var faktiskt Tore Keller, liksom Sleipners målvakt Gunnar Persson, utlånad till AIK när de skulle möta Milan 1931. Man hade även lånat in Sven Rydell från Örgryte, som tillsammans med Pära Kaufeldt och Keller bildade innertrio i AIK. Milan tog ledningen, men Keller inledde AIKs målskytte efter 18 minuter genom att kvittera med dagens stiligaste mål, när han mötte bollen från Jompa Nilsson direkt med ett grandiost vänsterskott. Matchen slutade sedan 4-3 till italienarna.
Legendariske AIK:aren Putte Kock spelade tillsammans med Tore Keller när de vann OS-brons i Paris 1924. Putte Kock besökte även Sleipner och Tore Keller när klubben firade 50 år 1953.
En annan kille med anknytning till både Sleipner och AIK var Emil "Mille" Haag, som började sin fotbollsbana i Norrköping i IK Sleipner. Han kom till Stockholm för att studera, gick till AIK, som snart upptäckte hans stora talanger. Redan som 17-åring fick han debutera i den stora klubbens allsvenska elva.
Emil "Mille" Haag tog aldrig en ordinarie plats i AIK:s A-lag, trots att han spelade för klubben större delen av 1930-talet. Det var kanske inte så konstigt med tanke på att AIK dessa år tillhörde Sveriges absolut bästa lag och Mille hade flera landslagsspelare, eller snudd på landslagsspelare, att konkurrera med. Han spelade dock tre allsvenska matcher i AIK. I Idrottsbladets matchreferat gick han obemärkt förbi i sina två första matcher. I sin tredje match, borta mot IK Sleipner 1939, konstaterade IB att "Mille Haag gjorde en överraskande god insats". Sin kanske bästa insats i AIK gjorde Mille mot Ajax, i Amsterdam, i november 1937, en match som AIK vann med 2-1. I en tidning kunde man läsa:
"Haag gjorde en synnerligen god match och var nog bäst i AIK-försvaret. Han är ämne till en storback."
Efter många år i AIK:s B-lag lämnade Mille AIK för att gå till Hammarby IF. Där slog han igenom på allvar och spelade 16 allsvenska matcher 1939-40. Han fick också dra på sig den svenska landslagströjan när Sverige mötte AIK(!) på Råsunda i juni 1940. I brist på landskampsmotståndare (de flesta länder utkämpade andra strider än fotboll) spelade alltså Sverige mot AIK.
Mille avled endast 27 år gammal i augusti 1943. Mille Haag sökte fördriva sömnlöshetens obeskrivliga plåga genom ett medicinskt medel, som han säkerligen tagit till hjälp först efter mycket hård strid med sitt eget väsen, och vars verkningar så småningom blev övermäktiga för hjärtat i denna starka kropp.
Christer "Kreka" Andersson spelade i sin ungdom i IK Sleipner mellan 1959-66. Han hamnade sedan via IF Gute och Södertälje SK i AIK, där han spelade 53 tävlingsmatcher under åren 1974-77. På meritlistan finns stora silver 1974 och cupguld 1976. Tyvärr satte en knäskada i finalen av Svenska Cupen 1976 stopp för elitkarriären.
Martin Lorentzon kom från Östertälge till Sleipner 2005 för att få spela tillsammans med kusinen Daniel Åkervall. Under tränare Tor-Arne Fredheim omskolades han från forward till ytterback och karriären fick en ny inriktning. 2007 flyttade han hem till Södertälje och Assyriska FF innan han värvades till AIK 2010. Det blev till slut över 200 matcher i AIKs svarta tröja.
Flerfaldiga landslagsmannen Kristoffer "Koffe" Olsson är (liksom hans pappa Mats "Bajen" Olsson) en av många som startat sin fotbollsbana i IK Sleipners ungdomsled. "Koffe" började sin fotbollskarriär i "Skrattis fotbollsskola" och har sedan bl.a. varit ungdomsproffs i Arsenal. Via Midtjylland i Danmark hamnade han sedan i AIK. Mellan 2017 och 2019 spelade han 69 matcher och blev svensk mästare med AIK 2018, innan han gick till FK Krasnodar i Ryssland.
Målvakten Arne "Lunkan" Lundqvist har gått andra vägen. Han värvades 1967 med hjälp av Wäckelsen till Sleipner från AIK. Han återvände till AIK 1969.
En annan målvakt som spelat i både Sleipner och AIK är David Hulterström. Han stod i Sleipners mål redan 1907 och var 1908 med och vann DM samt besegra AIK i kvartsfinalen i Svenska Mästerskapet. 1910 återfanns han i IFK Norrköping och 1914 spelade han i AIK. Där blev det dock bara en match i A-laget, men även en landskamp mot Ryssland (2-2) inför 1 200 åskådare på Råsunda 1914.
Att AIK och Sleipner haft utbyte mellan sig skvallrar de diplom som finns i Sleipners klubblokal som mottagits från AIK vid olika högtidsstunder.
Se flera bilder i bildgalleriet I backspegeln: IK Sleipner och AIK >>
IK Sleipners Historikgrupp
Läs flera artiklar om IK Sleipners historia>>
Kommentarer