Dela nyhet
Affischen som hittade hem
19 mar 2017 0 kommentarer
Historikgruppen fick en förfrågan från Småland om de var intresserade av en affisch från matchen mellan IK Sleipner och PSV Eindhoven torsdagen den 12 juni 1930. Affischen hade tillhört en radiohandlare i Nybro som sålde Philips produkter i sin affär och den hade gått i arv till sonen som fortsatte driva affären. Vid sonens bortgång fick sonsonen ärva affischen.
Numera pryder affischen väggen på IK Sleipners klubblokal, bredvid den inramade vimpeln man fick från PSV Eindhoven vid matchtillfället. På affischen står att läsa att Musik utföres genom Philips högtalare.
Det var Philips som gjorde reklam för sina högtalare i och med att en 600 watts högtalaranläggning monterades upp. Ett stort antal högtalare utplacerades på Idrottsparken för att göra programmet fullt hörbart. Förutom presentation av respektive lags spelare förekom ett väl valt musikprogram.
Hur gick det i matchen då? Här är lite axplock ur Norrköpings Tidningar dagen efter matchen:
Sleipner fick oavgjort, 4-4, mot holländska mästarna i rivande och vacker match.
Holländarna bjödo på ett överdådigt spel men lyckades icke betvinga pålitliga Sleipner.
Nära 4 500 personer i Idrottsparken.
Det bjöds på sensationell fotboll i 1930 års första internationella match i Norrköping när holländska mästarna PSV Eindhoven gästade IK Sleipner. En färgrik och bullrande tavla rullades nämligen upp för den stora publiken, vilken noga räknat uppgick till 4 472 personer, en vacker siffra för att vara en torsdagskväll strax efter en helg.
Det hela började med en högtalarpresentation av de båda lagen, varpå dessa så småningom inträdde på planen, livligt hyllade av publiken. Sleipner överlämnade en ståtlig blomsterbukett till gästerna, varpå dessa i sin tur förärade Sleipner med en flaggvimpel i sitt lands färger.
Holländarna mönstrade följande slagordning: van der Bergen – van Run, Van Zeyl – van der Vildt, Hermens, var Eerd – Hunting, J. van der Brock, van Eerd, Paulissen, de Visser.
I Sleipners lag saknades Tore Keller som inte fick spela före den landskamp han var uttagen till kommande söndag. Sleipners lag: Einar Jansson – John Dahlskog, Folke Andersson – Erik Andersson, Sven Ortlieb, Evert Blomgren – Arvid Nilsson, Vigor Lindberg, Rupert Andersson, Bengt Flisberg och Nils Samuelsson.
Så bra som dessa holländare visade sig vara hade knappast ingen förväntat sig. Det blev en rasande snabb match, full av sensationer och spännande händelser. En sådan där match, där publiken lever med fullständigt, kanske en aning för mycket, och där valutan för entréavgiften blir mer än full.
Det var en högt uppdriven fart och situationerna växlade snabbt. Holländarna sköto flitigast, men deras skott gingo omväxlande över och bredvid målet.
Sleipner tog ledningen genom ”Rubbe” Andersson som höll sig påpassligt framme och ur svår vänstervinkel slog bollen i nättaket. Holländarna utjämnade på straffspark genom Van der Brock. Det blev Sleipner förunnat att gå in med halvtidsledning. Rubba skickade iväg ett lagom hårt och välplacerat skott, varvid bollen smet in vid högra stolpen. Målvakten krökte inte ett finger till försök att rädda den till synes lätta bollen. Svag på markbollar tydligen.
Andra halvlek blev ytterst sensationell. Holländarna började spela riktigt grannt medan Sleipner föll åtskilligt tillbaka i fråga om aggressivitet. Ett par minuter senare ledde främlingarna, i det att centern sköt ett kanonhårt skott, varvid bollen inuti målet slog i den järnstång som håller målnätet och ut på plan. Sensationellt! Minuten efter stod det 4-2 till holländarna, i det centern åter höll sig framme och slog in en boll från nära håll efter centring från vänster.
Sleipnerspelarna blev lite konfysa men lyckades samla sig så småningom. Rubba Andersson nickade in en Sleipnerhörna efter 22 minuter. Arvid Nilsson höll sig sedan framme i fortsättningen på en hörna och skallade in utjämningsmålet under publikens oerhörda ovationer. Sedan blev det inget annat än fem minuter av nervös art innan domare herr Björklund blåsta för full tid.
Holländarna överraskade med fint spel. Målvakten var god när det gällde höjdbollar, men svag på markdito. Backarna hade ren och kraftig spark samt täckte väl. I halvbackskedjan glänste centerhalven, de övriga även goda och hade den förtjänsten att de följde med ordentligt i anfallen. Kedjan var emellertid lagets starkaste del. Den kombinerade och sköt utomordentligt i sina bästa stunder och de olika spelarna visade dessutom en placeringsförmåga av stora mått. Bäst var h.-i.
Sleipners bakre försvar spelade ypperligt. Halvbackskedjan gick inte alltid idealiskt. Bäst var där Blomgren. Kedjan gick ojämnt. Flisberg och Rubbe Andersson bäst. Kuta var ”rivig” på sitt vis och gjorde på så sätt god nytta.
Matchresultatet kan anses rättvist.
IK Sleipners Historikgrupp
Kommentarer