Dela nyhet
Mr Connelly - IK Sleipners förste utländska tränare
5 dec 2015 2 kommentarer
Det började med en förfrågan från Robert Petersson i Göteborg. Han hade i sin ägo en guldklocka som han ärvt från sin morfar, William Connelly. Den hade graveringen: Tack för oegennyttigt arbete inom IK Sleipner 1920. Han visste inte mycket om varför han fått den och skickade frågan till IK Sleipners historikgrupp, som började forska i IK Sleipners historieböcker och medlemstidningar, Norrköpings stadsarkiv och gamla tidningsartiklar.
Och här är historien om Mr Connelly, som hade kontakt med i IK Sleipner redan vid klubbens bildande vid förra århundradets början och som sedmera blev dess tränare under senare delen av 1910-talet.
Mr Connelly - IK Sleipners förste utländska tränare
Redan på slutet av 1910-talet hade IK Sleipner anlitat sina första utländska tränare. Det var engelsmännen William Connelly och Alexander Martin. Mr Connelly (född 1874 i Manchester) hade förts till Sverige via en spinnmaskin som sålts till Norrköping 1899 från textilstaden Manchester på Brittiska öarna.
IK Sleipner bildades 1903 och redan 1904 anmälde man sig till ”Norrköpings Idrottsförbunds serietäfling i fotboll” med fem deltagande lag. Kamraterna hade två lag med och de andra två var Norrköpings gymnastikklubb och Norrköpings gymnastikförening. Turneringen dömdes av engelsmännen Alfred O. Standring och William Connelly, vilket var tacksamt då det inte var många av spelarna som kunde reglerna riktigt bra. Domarprotokollen skrevs på engelska och finns bevarade i Norrköpings Idrottsförbunds arkiv. Första matchen (av många) mellan IFK och Sleipner spelades den 22 maj 1904.
Runt 1920 var mr Connelley tränare i IK Sleipner tillsammans med landsmannen och vännen Alexander Martin. Mr Martin kallades hem av brittiska konsulatet 1920 medan Connelly blev kvar i Sverige och fortsatte i IK Sleipner bl.a. som massör och tränare och dessutom var han aktiv inom brottningen.
Mr Connelly arbetade som Spinnmästare på Norrköpings Bomullsväfveri AB (”Tuppen”), som vid sekelskiftet 1900 var Norrköpings största industri. Det på sin tid mycket välkända varumärket Tuppen lär ha kommit till då bolagets ledande män besökte England för att köpa maskiner och där beskådade en tuppfäktning. Tupparna ansågs ha den stridsanda och seghet som fordrades av ett nystartat företag. Det är den engelska stridstuppen utan kam och stjärt, men med långa sporrar, som blivit fabriksmärke och symbol för företaget.
Connelly var bosatt i Vilbergen och han flaggade alltid engelskt. Han var gift två gånger, första gången 1905 med Josefina Olivia Johansson och 1920 gifte han sig för andra gången och med Signe Andersson.
Signaturen Coralen (Axel Coral?) skrev följande i Sleipners medlemstidning:
Vår genomhyggliga massör mr Connelly är alltid till hands och giver oss massage, så att vi t.ex. efter första matchen någorlunda skola kunna röra på ”påkarna”. Vi kunna verkligen vara glada att i honom funnit en man som så intresserat och oegennyttigt arbetar i sitt anletes svett för att hålla våra fortkomstledamöter i ordning och att massage är till ovärderlig nytta, det har vi nog alla kickgrabbar lärt oss inse.
Vi har ännu inte märkt att den förordnade träningen skadat, utan kan nog ”Massör Connelly” i det tysta påräkna sig en god procent i våra vunna framgångar. Mr Connelly har även genom sitt älskvärda och uppoffrande sätt vunnit allas vår sympati och kan man likna 1:an och dess specielle tränare som en stor familj där Connelly är fadern för oss, i sanning en hygglig ”farsa”!
Tränarens arbete erhåller sällan någon berömmande kritik i pressen efter en vunnen framgång, som vi spelare någon gång få äran av, men jag tror han känner det som den bästa kritiken, när han ser oss uppskatta hans arbete i den vunna framgången!
Jag har genom dessa rader till vår renhårige massör och tränare velat rikta ett stort tack från oss alla kickargrabbar för det arbete han nedlagt för vårt bästa, samt med förhoppning att fortfarande kunna påräkna hans hjälp och att vi gemensamt skola arbeta med gott samförstånd för att även denna säsong nå goda resultat, värdiga vår vunna ställning inom svensk fotboll.
1920 fick William Connelly motta en guldklocka från IK Sleipner. Klubbens skattmästare framhöll i sitt anförande ”vad mr Connelly och mr Martin utfört under den förflutna säsongen i oegennyttigt arbete för våra pojkars framgång. Genom vår klubbkamrat Gust. Gustavsson hade vi den stora förmånen att göra bekantskap med dessa herrar och vad dessa utfört i motions- och träningshänseende är oss välbekant och ettanpojkarna vitsordar gärna.”
Mr Connelly tackade för gåvan samt uttalade ett tack till Sleipner för gott samarbete och fann i den mottagna gåvan en sporre att försöka göra det mesta möjliga för klubben.
I IK Sleipners medlemstidning 1920 kan man läsa om klubbens framfart på fotbollsplanen:
Redan i säsongens början visade laget tendenser att komma i form som aldrig förr. Träningen började skötas mer systematiskt och viljan hos varje man blev starkare på att detta år skall det mesta göras.
En stor del i framgångarna hade klubben särskilt att tacka de båda vännerna William Connelly och Alexander Martin för. Båda nedlade av intresse för klubben ett oegennyttigt och beundransvärt arbete med spelarna.
Det hånades visserligen under våren från ett visst håll att Sleipner skaffat sig ”Engelska tränare” och att det inte skulle medföra något resultat. Men det resultat som uppnåddes var talande och pojkarna i laget erkände gärna nyttan med den behandling som de åtnjutit under sommaren.
Det är emellertid inte endast träning som är enda huvudorsaken till ett lags framgång, utan det är även något som heter kamratanda, ty den måste vara med. Och den finns i IK Sleipner.
Via kvalsegrar mot Eskilstuna City och Kalmar IF väntade Norrköpings-Kamraterna i första omgången av SM-turneringen. Vinst med 4-0 innebar att AIK stod på tur på Stockholms stadion. Efter ett oavgjort resultat i första matchen inför 9 000, lyckades Sleipner vinna omspelet på hemmaplan med 5-1 och kvalificera sig till semifinal. I semifinalen besegrades Uddevalla-Kamraterna med 2-0.
I finalen, där svenska mästerskapet stod på spel, var det dock motståndarna Djurgårdens IF som drog det längsta strået genom att göra matchens enda mål på straffspark.
Andra utländska tränare i IK Sleipner: Josef Nagy (1922-24), Jack Peacock (1933-36), Rickard Berkowitz (1944-46), Dai Hopkins (1948-50), Sandor Szonfai (1958), Alfred Grosz (1963).
IK Sleipners Historikgrupp
Kommentarer
Örjan Hansson 27 dec 2015
Mycket intressant om Mr. Connelly. Vet historikgruppen något om Sandor Sonfai eller Somfai (som en tränare med samma namn tränade Landskrona BoIS 1964). Är intresserad av information på Sandor Son(m)fai? Även Alfred Grosz har jag inte heller hört något om.
Tommy Wahlsten Www.Bolletinen.Se 14 jun 2017
Sandor Somfai (så stavas namnet i folkbokföringen) kom från Budapest till Norrköping 1956. Född 1923 och avled i Tyskland 2008. Ex-hustrun Eva (f. 1928) och dottern Kristina (f. 1955) bodde 1970 på Bergslagsgatan 57 i Norrköping.